Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό», όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100 €.

Οι 10 φίλοι συμφώνησαν, επίσης, να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση καθενός τους, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):

Όνομα Πληρώνει Εργασία Εισόδημα
1 Αρτέμιος ταμείο ανεργίας 5.000 €
2 Βασίλειος ταμείο ανεργίας 5.000 €
3 Γεώργιος ταμείο ανεργίας 5.000 €
4 Δημήτριος ταμείο ανεργίας 5.000 €
5 Ευστάθιος 1 € Part time ταμίας 10.000 €
6 Ζαφείρης 2 € Τεχνικός Η/Υ 15.000 €
7 Ηρόδοτος 8 € Δημόσιος υπάλληλος 25.000€
8 Θεοφάνης 12 € Δικηγόρος 40.000 €
9 Ιγνάτιος 22 € Γιατρός 70.000 €
10 Κωνσταντίνος 55 € Επιχειρηματίας 200.000 €
ΣΥΝΟΛΟ 100 €

Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με τη συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους.

Ο καφετζής, ο Δήμος, που απόκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, ως επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20 € στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80 € για τις μπύρες σας αντί για 100 €!».

Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απόκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα καθένας τους, αν συνέχιζαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πώς θα μοίραζαν τη μείωση των 20 € μεταξύ τους

Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ τους. Δηλαδή, καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Αν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!

Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:

Όνομα Πλήρωνε Πληρώνει Διαφορά %
1 Αρτέμιος 0 €
2 Βασίλειος 0 €
3 Γεώργιος 0 €
4 Δημήτριος 0 €
5 Ευστάθιος 1 € 0 € 1 € 100%
6 Ζαφείρης 2 € 1 1 € 50%
7 Ηρόδοτος 8 € 5 3 € 38%
8 Θεοφάνης 12 € 8 4 € 33%
9 Ιγνάτιος 22 € 18 4 € 18%
10 Κωνσταντίνος 55 € 48 7 € 13%
ΣΥΝΟΛΑ 100 80

Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.

Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε καθένας τους και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες… παρ’ όλο που και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.

·   «Εγώ κέρδισα μόνο 1 € από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7 €!»

·   «Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1 €, αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»

·   «Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3 € και αυτός 7 €. Οι πιο πλούσιοι, τελικά, κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)

·   Ταυτόχρονα σχεδόν, οι 4 πρώτοι (ΑρτέμιοςΒασίλειοςΓεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»

Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, τον περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητο στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας…

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!

Η χαρά, όμως, τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32 €… Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48 € του Κωνσταντίνου

Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.

Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.

Λοιπόν, φίλοι, συνεργάτες, συγγενείς, συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.

Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά. Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση!

Αν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».

Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!

Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!

Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!

Υ.Σ. Αυτό το άρθρο, είναι παράφραση ενός («Bar Stool Economics«) που έγραψε ο David Kamerschen, Ph.D., Professor of Economics, University of Georgia.

Advertisements